Wat is Tantra?

Wat is Tantra?

Er zijn heel veel verschillende visies over wat Tantra is.
Net als bij religies en spiritualiteit zijn hierin ook diverse stromingen en leringen.

Een onderzoek in wat tantra voor iemand kan betekenen

Wie ik ben? Noem me maar Tantraliefhebber….
Ruim 15 jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in Tantra en was dit de aanzet tot een zoektocht naar wat Tantra kon toevoegen in mijn spiritueel bewustwordingsproces. Deze nieuwe weg heeft me bij vele Tantracentra, Tantracursussen, Tantrabijeenkomsten, Tantrika’s, Tantramasseurs, enz. gebracht. Wat al die ervaringen met Tantra me vooral duidelijk hebben gemaakt is dat Tantra niet maar één visie of stroming kent maar er vele varianten zijn.

Enkele voorbeelden:
Oosterse Tantra – Westerse (seksuele) Tantra – Kashmirische Tantra – Tibetaanse Tantra – Kundalini Tantra – Intuïtieve Tantra – Yoga Tantra – Tao Tantra – Rode Tantra – Witte Tantra – Zwarte Tantra – enz.

Alhoewel dat natuurlijk prima is maakt het de Tantra voor de leek ook heel erg onduidelijk.
“Wat is nu echte tantra en is dat iets voor mij of wat kan Tantra voor mij betekenen?” Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg in mijn contacten met cliënten of bezoekers van mijn website.
Geef daar maar eens een goed antwoord op!

Mijn Tantra
Voor wat betreft mijn ervaringen in de 10-tallen Tantrasessies, -Tantramassages, Tantracursussen en Tantracontacten is Tantra te verdelen in 2 hoofdgroepen: de Energetische Tantra en de Seksuele Tantra. Deze verdeling maakt het voor mij gemakkelijker en duidelijker om mensen te begeleiden in en door te sturen naar wat zij willen ervaren of zoeken in Tantra.

Beiden groepen hebben wel vergelijkbare basis Tantra-elementen in zich maar hebben ook heel verschillende visies over wat nu wel of niet mag/kan in Tantra. Concluderend uit mijn ervaringen kan ik zelfs stellen dat bijna elke Tantra-aanbieder een EIGEN visie heeft en de sessie/massage dan ook een EIGEN invulling geeft. Geen probleem, maar heel jammer is dat deze visie en invulling vaak niet helder en goed met de cliënt gecommuniceerd wordt. Dit maak dat het vaak niet duidelijk is wat je mag/kan verwachten in een sessie of massage. Resultaat: er kunnen andere verwachtingen en intenties zijn die een liefdevolle Tantrische verbinding in de weg  staan en zorgen voor teleurstelling bij de cliënt.

Enkele voorbeelden hoe onduidelijk Tantramassage soms wordt uitgelegd:
– “Er worden geen seksuele handelingen verricht”…. Maar vervolgens wordt meestal wel de Yoni, Lingam en soms ook de prostaat gemasseerd wat voor de meeste mensen op onze aardbol toch echt wel als seksuele handelingen wordt gezien.

– “Een Tantramassage is niet gericht op seks maar op de seksuele stroming. Het is dan ook niet de bedoeling om een orgasme te krijgen. Als het gebeurt dan is het oke maar er wordt niet naartoe gewerkt” …… Dus eigenlijk liever niet klaarkomen wordt begrepen uit deze uitleg. Vertel dit aan iemand die voor de 1e keer een Tantramassage ondergaat en deze zal tijdens de duur van de massagesessie in het hoofd bezig zijn met de vraag; mag ik nu wel of niet klaarkomen? Hoe remmend kan dit werken in het verzoek van de Tantrika om je maar volledig over te geven aan wat er komt.

– “Het is niet de bedoeling dat er fysiek contact is met de masseuse”…….Hoe kan er geen fysiek contact zijn als de masseuse geheel naakt is en een body-to-body onderdeel is van de sessie?

Dit zijn enkele ervaringen van cliënten in een sessie bij professionele Tantrika’s. Hiermee wil ik echt niet deze Tantrika’s als negatief neerzetten want ieder aanbieder mag een eigen visie en invulling uitdragen. Maar ik wil hiermee duidelijk maken dat er door de vele eigen invullingen ook wel heel veel verwarring kan ontstaan ….. dus hoe moeilijk is het dan ook om een goed antwoord te geven op wat nu echte Tantra is.

Gelukkig wordt er bij het merendeel van de Tantra-aanbieders van te voren via de telefoon of email hele duidelijke info gegeven over de invulling van de sessie. Ook is er meestal alle ruimte om vragen te stellen en open, eerlijk verwachtingen en behoeftes kenbaar te maken. Je weet dan wat je kunt verwachten en kunt dan beter beslissen of dat is waar je naar op zoek bent.
Duidelijkheid dus, om verwarring te voorkomen.

Hoe blij verrast was ik dan ook met het goede nieuws dat Nirav (Tantratempel) de hele brij van tantrastromingen, visies, aanbieders heeft doorgeworsteld en dit in een overzichtelijke website heeft gegoten. Een website die je op een hele eenvoudige en heldere manier JOUW tantra laat kiezen. Dank je Nirav.
Link: https://www.kiesjetantra.nl 

kop site tantramassage nederland

Tantra en massage
Tantra wordt door de meeste mensen gekoppeld aan Tantramassage. Dit is heel vanzelfsprekend omdat in de media Tantra meestal wordt gepresenteerd als massagevorm. Ook veel boeken, DVD’s, YouTube video’s enz. over Tantra belichten voor een groot deel alleen maar de massagevorm.

Tantramassage op zich is eigenlijk geen Tantra. Massage kan een onderdeel zijn van een Tantrasessie maar mist als “stand-alone” toch wel de diepte van een complete sessie. Die overtuiging had ik al en werd me onlangs nog een keer bevestigd. Dank je Deva 😉

Steeds meer mensen (vooral mannen en stellen) zijn op zoek naar Tantramassage. Dit veelal om een gemis aan intimiteit te willen vervullen of een andere manier van het beleven van hun seksualiteit/intimiteit te willen ontdekken. Daarom kunnen we het merendeel van de aangeboden Tantramassages in de groep seksuele Tantra plaatsen. Logisch ook….vraag en aanbod!

Juist omdat Tantramassage steeds meer mensen aanspreekt willen wij met de website Tantramassage Nederland vooral richten op de Tantramassage. Ons doel is om mensen middels de Tantramassage kennis te laten maken met de energie van Tantra …. energetisch of seksueel, beiden zijn oke, en hopelijk hiermee een impuls te geven om er meer over te willen weten of leren. De Tantra in jouw leven brengen is absoluut de fijnste en liefdevolste zoektocht die je als (seksueel en spiritueel) wezen kunt maken. DUS DOEN!

Tantra is geen seks, Tantra is een seksuele beleving!

Liefdevolle groet
Tantraliefhebber

 

Info of reactie kan via dit contactformulier.